Despre Hipnoza

Hipnoza este o stare modificată de conștiința asemănătoare cu relaxarea.

Fenomenele similare cu cel hipnotic observăm zilnic pentru că sunt naturale. Astfel, cineva care se lasa absorbit de lectura unui roman sau de vizionarea unui film este posibil  să nu mai audă soneria la ușa sau când  e chemat de cineva. Atunci starea pe care o experimenteaza  este o stare de transa hipnotica pentru o scurta perioada de timp.

 Totodată reveriile și fenomenele de extaz religios, sau orice altă stare în care oamenii “se lasă furați de gânduri”, sau “cad pe gânduri”, sau “parcă sunt pe altă lume”, reprezintă de fapt, stări orientate spre interiorul lor și sunt stări (transe) hipnotice pentru scurtă vreme. Isoricul acestei stări naturale începe cu doctorul Franz Anton Mesmer în 1774 care a denumit transa ca și “magnetism animal” și a cărui teorie asupra producerii hipnozei nu a fost recunoscută, însă fenomenul a interesat lumea științifică mai departe pentru că el continua să existe si sa dea rezultate. În jurul anilor 1800 s-au realizat primele intervențîi chirurgicale în transă hipnotică, apoi au fost tratați primii pacienți cu șoc traumatic (Primul Război Mondial), au aparut lucrări științifice  care au sprijinit hipnoza, iar în al Doilea Război Mondial a fost folosită frecvent la tratarea nevrozelor soldatilor. 

   Un reper important în lumea științifică și academică l-au reprezentat acceptarea Hipnozei ca și disciplină de învățământ în școlile medicale de catre Asociația medicală britanică (in 1955) și de catre Asociația Medicală Americană (in 1958). 

   În 1960 Asociația Psihologilor Americani recunoaște oficial Hipnoză că și metodă terapeutică de lucru a psihologilor.

Care sunt miturile legate de hipnoza și de unde provin ele?

  • miturile vin din confuzia care se face între HPN de scenă și cea terapeutică
  • se crede că HPN este un fenomen paranormal
  • exista o teamă de a adormi in transa si de a mai putea să se trezească
  • o teamă seriosa este cea de a nu fi în control pe parcursul transei
  • iar o alta teamă este de a face/spune lucruri inacceptabile în transă

Care sunt bazele științifice care susțîn succesul acestui instrument terapeutic?

   În cursul dezvoltării psihice mintea omului acceptă, ca niște sugestii hipnotice, programe/credințe atât benefice cât și nebenefice pentru întreagă lui viață. Asupra acestora, voința și constiintizarea nu sunt intotdeauna eficiente și atunci este nevoie să se ajungă la “locul unde isi au radacinile aceste programe” și anume, la nivelul subconștientului. Aici ele  vor fi înlocuite cu altele, benefice, pentru ca mintea nu poate șterge pur și simplu un gând, decât înlocuindu-l cu altul!

   Procesul este cunoscut că și reprogramare mental ce va fi subiectul unui articol dedicat și detaliat.

   Terapeutul care a folosit mecanismele naturale ale minții adică vizualizarea și imaginația, se numește Milton Erickson (1901-1980), poate cea mai creativă personalitate în domeniul terapiei prin hipnoză. El a constatat că ființă umană are un potențial latent aproape deloc utilizat în subconștient, potențial care poate fi activat prin hipnoză în scopul obținerii sănătății fizice, mentale și emoționale.

Ritualul hipnotic de tip ericksonian contine texte metaforice adaptate la viata clientului pe care subconstientul le accepta usor si le imbratiseaza siceea ce face că terapia să fie atât de frumoasă ca și proces este faptul ca subconstientulcreeaza el insusi solutii si corectii ale programelor nebenefice. 

Efectele  imediate al iesirii din starea de transa sunt: relaxarea, dizolvarea starii de stres si revelatiile de ordin personal.